Syntolkning av bilden: Nicole ler mot kameran. Hon har utsläppt brunt hår, en gul skjortklänning och i bakgrunden syns en blå himmel med en sjö och grönt landskap.

Parallellt med det evinnerliga smattrandet av regndroppar mot fönsterrutan hörs de monotona ringsignalerna som leder mig till Nicole Khayati. Nicole och jag sommarjobbade tillsammans förra året, men i år är vi varken kollegor eller sommarjobbare, utan i coronans år ska jag intervjua 19 åriga Nicole om hur det är att leva med personlig assistans. 

Den nyblivna studenten och 19 åringen Nicole Khayati har en muskelsjukdom som gör att hon har svagare muskler än andra och är i behov av hjälp för att klara av det fysiska på samma sätt som många andra. Hjälpen får hon genom hennes personliga assistenter, något som har varit hennes vardag sedan dagis.

– Då (på dagis) la jag inte märke till att jag hade en assistent, men sen blev det mer och mer i låg- och mellanstadiet. 

Nicole berättar att hennes personliga assistenter är en del av hennes vardag, och när det fungerar som det ska är det något hon inte lägger märke till, men när den personliga assistansen inte fungerar som den ska, exempelvis när assistenter slutar och hon tvingas lära känna nya, blir det mer påtagligt:

– Man måste då börja från början med att lära ut arbetsuppgifterna till personen, men den största utmaningen är att lära känna en ny assistent, eftersom den personen ju är med överallt och den vet så pass mycket om mitt liv, berättar Nicole. – Det är ju ett socialt ansvar jag tar på mig när det börjar en ny, det är viktigt för oss båda att känna varandra. 

Inflytande över vem som får jobba som assistent

Nicole anställer sina assistenter genom ett assistansbolaget, då är det bolaget som väljer ut kandidater som de tror skulle passa Nicole.

– Jag får titta på kandidaternas personliga brev och CV, därefter får de komma hem till mig på intervju och träffa mina föräldrar, och sedan får de provarbeta. Nicole berättar att provarbetet kan handla om att den blivande assistenten testar lyft och att de även får umgås i några timmar tillsammans med Nicole för att avgöra om de passar ihop. – Jag får själv bestämma över vilka som jobbar med mig.

Att få avslag från Försäkringskassan

Under de senaste åren har avslag om personlig assistans varit på tapeten, personer som är i högsta behov av LSS-vård får avslag från Försäkringskassan. Nicole har själv inte fått avslag, något hon menar har med tur att göra, däremot går hon just nu igenom en process där Försäkringskassan återigen bestämmer över hur många timmar hon är berättigad Personlig assistans:

– Jag ska berätta för dem precis hur lång tid det tar att borsta året, exakt hur lång tid det tar att duscha till exempel, och baserat på de får de beviljas jag ett visst antal timmar personlig assistans. 

Hur är det att beskriva sitt liv så pass detaljerat?

– Det är konstigt att dela med sig av sitt liv till någon man inte känner, dessutom är det en lång och nervös process, det är nervöst eftersom man inte vet vad resultatet kommer bli, trots att resultatet påverkar ens liv jättemycket. Nicole menar att processen kan effektiviseras: – Om inget i sin funktionsnedsättning har förändrats förstår jag inte varför man måste ifrågasätta ett beslut. Jag tycker att ett läkarintyg borde räcka för att få assistans. Nicole menar också att det inte skulle vara rimligt att ljuga om hur mycket assistans man behöver, med detta syftar hon på personer som får avslag enbart till följd av att kommunen tror att de ljuger om sitt behov av assistans. 

Vikten av rätten till en personlig assistent

– Tack vare mina personliga assistenter har kan jag leva mitt liv som de flesta andra, jag kan resa och träffa kompisar, däremot är det jobbigt när assistansen inte fungerar, som nu i slutet av sommaren när folk börjar plugga till hösten. 

I vintras åkte Nicole med sitt gymnasium till Indien för att skriva sitt gymnasiearbete, något som möjliggjordes för Nicole tack vare hennes assistenter:

– Jag hade med mig fyra personliga assistenter dit, det var jätteroligt och jag blev jätteglad över att jag kunde ta med mig dem dit, annars hade jag inte kunnat åka.

Med anknytning i paragraf 6 i Lagen till Stöd och service till vissa funktionshindrade hade Nicole rätten att själv bestämma över vilka personliga assistenter som fick följa med henne till Indien. 

Assistenter som blir vänner

Nicole berättar att vissa assistenter inte bara stannar kvar vid facket “Personlig assistent” utan även utvecklas till att bli vänner, hon ger ett exempel:

– Det var en assistent jag hade som både var väldigt intresserad av mig och hade liknande intressen som jag var, då kände jag att vi hade roligt tillsammans, samtidigt som det inte kändes påtvingat. Vi har fortfarande kontakt än idag.

Nicole avslutar med att underbygga vikten av att bli personlig assistent:

– Det är ett jätteviktigt jobb, både för oss som är i behov av det, men också för de som vill bli assistenter – man utvecklas som person.

Mina Asp Romefors

Fler artiklar