• Ung Media Sverige
  • Medieproduktionsguiden
  • Alla Röster

– Nyheter ur ett ungdomsperspektiv

  • Home
  • Politik
  • Kultur
  • Samhälle
  • Debatt
  • Ung Press podd
  • Om oss

Ung Press lär känna Alva Brenner

jul 06, 2018 Ganna Vashchuk Almedalen 0


Alva Brenner i hennes naturliga habitat, upptagen i ett telefonsamtal mitt i vimlet i Almedalen.

Under tisdagsförmiddagen träffar jag Alva Brenner efter hon är klar med hennes seminarium inom sommarkursen “Retorik och politik” som hon läser för tillfället i Visby via Uppsala Universitet. Resterande del av året bor hon i Uppsala och har nyligen avklarat hennes första år på juristprogrammet. Innan hon började studera vid universitetet gick hon samhällsvetenskapliga programmet med inriktning samhälle och extra inriktning på litteratur, skrivande och mediateknik på Rosendalsgymnasiet.

Förutom hennes studier är Brenner engagerad inom Liberala Ungdomsförbundet, LUF, där hon sitter som vice ordförande i Uppsala distrikt. Hennes uppdrag går främst ut på att arrangera ett event per vecka för medlemmarna där olika talare kommer och håller i en presentation inom ett ämne. De har bland annat lyssnat på Barbro Westerholm, Cecilia Wikström och Patrick Krassén.

– Det kan vara ekonomisk politik, HBTQ-rättigheter, integration eller roligare teman som hur man kan krossa SD samt olika debattövningar. Vi kan ha workshops eller bara vanliga fikastunder där vi pratar om politiska frågor.

Hur väcktes ditt politiska intresse?

– Mina föräldrar sa alltid när jag var liten att jag har varit väldigt argumentativ. Jag har ifrågasatt mycket och velat vara med och ska alltid tycka till. De har alltid skojat om att jag borde bli politiker.

Efter hennes bästa vän började engagera sig inom LUF fick Alva Brenner veta att förbundet arrangerar evenemang där man får träffa spännande människor varje vecka. Från att tidigare inte ha känt till att man kunde vara med och påverka även som ung gick hon för tre år sedan med i LUF. Det blev en rolig fritidsaktivitet som sedan interagerade Brenner mer och mer.

– Jag hade redan som ung en väldigt stark ideologisk riktning så det var ganska lätt för mig. Jag gick och provade på att vara på de här evenemangen och blev väldigt bra kompis med allihopa.

Vilken är din hjärtefråga?

– Min allra första hjärtefråga var miljö och klimat. Det har alltid funnits där i grund och botten. Det brukar oftast vara så, när unga gör valkompassen blir de FI:are eller Miljöpartister för att det är de två stora frågorna, feminism och miljö, som de känner till mycket om.

Alva Brenner berättar att genom hennes fortsatta politiska engagemang har hon upptäckt att det finns mycket annat därtill. Förutom miljö och klimat har integration och migration lyfts upp. Brenner menar att vilket ämne som diskuteras beror på vad som är aktuellt i samhället för tillfället. Ideologi är också lite av en hjärtefråga då ens åsikter härstammar troligtvis någonstans ifrån.

– Jag har alltid varit ganska värderingsdriven, men politik handlar egentligen om prioritering av skattemedel. Prioritering går ut över de andra frågorna, men det är sådant man inte riktigt tänker på när man är ung och gör valkompasserna. Det upptäcker man mer sen. Det handlar inte bara om att tycka bra saker utan det måste gå ihop.

Hur jobbar LUF med frågan om miljö och klimat?

– Vi är för flygskatt. Vi kör stenhårt på Polluter Pays-principen – skräpar man ner får man betala. Det diskuteras också kring köttskatt för det är en oerhört stor del av utsläppen.

Det är många som inte känner till att förbundet har en egen politik med ett partiprogram som inte helt stämmer med Liberalernas. Under LUFs handlingsprogramskongress, som tar plats vartannat år, röstar förbundet fram olika motioner. Det har även hänt att att förbundets politik har fått moderpartiet att ändra sin egen politik som sedan drivits vidare i riksdagen.

Under årets Almedalen väljer Alva Brenner att ta ett steg tillbaka efter en hektisk termin. Med fyra år av Almedalsengagemang i bagaget har Brenner valt att tacka nej till panelsamtal och ska istället networka och gå på olika mingel. Det är också hennes bästa tips för att träffa så många människor som möjligt. Makthavares lista på mingel är något som Brenner anser att man inte ska missa.

Vad har du för förväntningar på Almedalen i år?

– Jag hoppas på att få träffa mycket olika människor, ta det lugnt och njuta.

Vidare tycker Brenner att miljön och omgivningen är något som bör och ska uppskattas. Även alla engagerade och glada människor som är på plats i Almedalen. Det är stor skillnad från vad hon är van vid under resterande del av året.

– Ibland känns det helt hopplöst när man sitter där med sin styrelse och känner “Hur ska vi få tag på medlemmar? Locka folk till event? Göra roliga affischer?” Det känns som att ingen bryr sig. Här sitter jag och jobbar för ingenting. Men nu ser jag att det är så många som gör det jag gör. Att man kämpar så febrilt med att få folk att intressera sig och engagera sig för det man själv tycker är rätt. Jag tycker det är så fint för att man känner igen sig i alla. Alla har ungefär samma problem – det är för det mesta ideella föreningar här.

Förutom mingel och livsnjutning spenderar Alva Brenner också tid i universitets lokaler. Här träffar hon nya människor via sin kurs och får ta del utav högskolans undervisning.

– Det är vanligt att det är jurister och ekonomer som läser Retorik och Politik, och statsvetare, för att de känner att det passar in i de typiskt samhällsvetenskapliga programmen.

Vad finns det för för- och nackdelar med att studera på Campus Gotland i jämförelse med Campus Uppsala?

– Jag märker mycket likheter. Det finns det som kallas Uppsala pedagogik där man ska lära sig själv, inte att någon håller en i handen hela vägen. Det är jättetydligt på juristprogrammet i förhållande till andra universitet för att vi har väldigt få obligatoriska moment.

Brenner menar att det är eget ansvar som gäller som att lägga ner åtta timmar per dag på studier. Hon fortsätter berätta att på exempelvis Lunds och Stockholms Universitet har man fler föreläsningar per dag. Dessutom har man på Uppsala Universitet en stor tenta i slutet av terminen till skillnad från de andra högskolorna.

– Vi ska lära oss själva att läsa kurslitteratur och kunna göra en mall utifrån det eller se strukturen i den juridiska metoden. Den pedagogiken är här också, att det är mycket lära sig själv utifrån kurslitteraturen.

Däremot finns det många som utnyttjar kursen för CSN eller för att få boende under Almedalsveckan. Att intresset är litet och engagemanget likaså tycker Alva Brenner är tråkigt.

Vad har du för planer efter du har avslutat din utbildning?

– Jag visste alltid sedan jag var liten att jag ska bli diplomat. Det kommer att hända, men det är väldigt svårt.

Brenner ser sig gärna fortsätta jobba med politik och ett jobb på Utrikesdepartementet i en juristroll vilket är en dröm hon har haft länge.

– Men nu när jag har börjat läsa på programmet och också är nöjd med att läsa där, jag vet att jag valde rätt liksom, blir jag mer och mer förvirrad för varje rättsområde vi går igenom. Jag är en sådan som är intresserad av det mesta. Det är väldigt få saker som jag tycker är urtråkigt, jag skulle kunna jobba med nästan vad som helst.

Utöver politik och juridik spelar Alva Brenner oboe tre eftermiddagar i veckan i olika orkestrar. Hon vill gärna behålla detta intresse och möjligen spela på Folkhögskola.

– Jag har alltid velat söka till Kungliga Musikhögskolan. Jag har funderat på att söka nästa år bara för att se om jag kommer in, man vill ju ändå veta.

Var kan man träffa dig i veckan?

– Där det finns vin!


  • Almedalen, Alva Brenner, politik
  • tweet
Sant eller falskt med Fatta "Vi är de enda som står för frihet på riktigt"

Ganna Vashchuk

Ganna Vashchuk är en av Ung Press reportrar i Almedalen.

Relaterade artiklar
  • LSS och Liberalerna
    LSS och Liberalerna

    sep 10, 2020 0

  • “Det finns inget jag brinner så mycket för som politiken, det är en risk jag tar.”
    “Det finns inget jag brinner så...

    aug 17, 2020 0

  • Vägen till jämställdhet enligt Göteborgs Stad
    Vägen till jämställdhet enligt...

    aug 02, 2020 0

  • Vad är HBTQ+-politik?
    Vad är HBTQ+-politik?

    jul 11, 2019 0

Mer i denna kategori
  • Gothenburg Horse Show 2020
    Gothenburg Horse Show 2020

    feb 24, 2020 0

  • Danny Lam – skaparen av TNKVRT
    Danny Lam – skaparen av TNKVRT

    jul 09, 2019 0

  • Bakom kulisserna på Almedalsveckan
    Bakom kulisserna på Almedalsveckan

    jul 04, 2019 0

  • Parad för medmänsklighet
    Parad för medmänsklighet

    jul 04, 2019 0


Leave a Reply Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tweets by UngMediaSverige

Ung Press tillhandahålls av Ung Media Sverige | Ansvarig utgivare Desirée Widell | Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt | 2018