jul 04, 2019 Elina Gleisner Nyheter 0
Under Almedalsveckan pratas det mycket om miljö, men hur ser det egentligen ut på gatorna i Visby. Plockar besökarna upp efter sig?
Jonas Larsson har precis tömt en av de soptunnor i mörknat trä och grön huva och han och kollegan Linda Blomberg ska snart åka vidare. De arbetar som parkarbetare båda två och de berättar att under veckan arbetar två extra personer från sex på morgonen till tre på kvällen med att enbart plocka skräp efter besökare.
ー När det är mycket folk så blir det ju också mycket skräp, men de flesta plockar upp efter sig. De stora problemet är att soptunnorna lätt blir överfulla, säger Jonas Larsson.
Han menar att besökare ofta kommer och frågar vart de kan slänga sitt skräp och att han därför skulle önska att det fanns fler soptunnor och papperskorgar.
ー Många vill sortera men det är svårt att hitta, menar han.
Under Almedalsveckan fylls gatorna med tiotusentals människor, under förra året uppgick besökarantalet till 45 000 personer och Håll Sverige Rent uppskattade att 3109 skräp hamnade på gatan under två dagar.
Elvira Ahlvin och Cornelia Dahlgren arbetar med att tömma de blåa panttunnorna i papper som är provisoriskt utställda runt om i området. Enligt dem finns det alldeles för få ställen att slänga sitt skräp.
ー Just nu är jag så arg, det kanske inte är så bra att jag pratar då, säger Elvira Ahlvin medan hon knyter om den meterhöga påsen som är fylld med kaffekoppar, mjölkpaket och papperspåsar. Hon blir upprörd över att det är så mycket skräp som hamnar på fel ställen.
ー Det behövs fler soppställen för just nu blandas allt skräp, fortsätter hon.
Samtidigt som hon och Cornelia Dahlgren berättar om hur de vid varje pantstation får ägna tid till att sortera upp skräp och pant så kommer det förbi en tjej som slänger i en servett i deras vagn med pant.
ー Ja du ser, och de som står i stånden säger åt folk att de kan slänga sitt skräp här.
Trots att det står på kartonger är det alltså inte självklart för besökare att de är just bara pant som ska slängas där.
Elvira Ahlvin menar att locken vid pantstationen ofta är bortrivna så det kan bli svårt att se vad som ska slängas där. Därför brukar de skriva skyltar.
jul 11, 2019 0
jul 08, 2019 0
jul 04, 2019 0
jul 04, 2019 0
feb 23, 2021 0
feb 17, 2021 0
feb 16, 2021 0
feb 07, 2021 0